OpenAI utmanar Google med ny shoppingfunktion
PublishedApril 30, 2025
PublishedApril 30, 2025
Upplevelsen av den nya funktionen påminner om Google Shopping, där användare kan klicka på produkter för att visa en informationspanelen. Denna innehåller detaljer, alternativ för köp från olika återförsäljare samt sammanfattningar av recensioner från källor som återförsäljarsidor och publicister.
En betydande skillnad mot Google är att OpenAI för tillfället hävdar att produktplaceringarna sker organiskt.
”De är inte annonser. De är inte sponsrade”
säger Adam Fry, produktansvarig för ChatGPT Search på OpenAI, till Wired.
Företaget klargör också att de inte erhåller provisioner eller
”kickbacks”
från köp som görs via deras länkar. Den svenske SEO-experten Pontus Vippelius bekräftar detta i sin blogg:
”OpenAI har tydligt meddelat att företaget inte får några kickbacks eller provisioner från köp som genomförs via deras länkar.”
Samtidigt har OpenAI:s VD Sam Altman nyligen antytt möjligheten till
”smakfull”
annonsering framöver, eventuellt med affiliatelänkar för att få en del av försäljningen, men utan att erbjuda prioritetsplaceringar i sökresultaten.
Nya funktioner för personalisering bygger på användarens tidigare interaktioner för att ge mer relevanta förslag. Snart kommer detta att integreras med ChatGPT:s minnesfunktion för betalande Plus- och Pro-användare. Pontus Vippelius påpekar dock en avgörande begränsning:
”Minnesfunktionerna gäller inte i EU, Storbritannien, Schweiz, Norge, Island och Liechtenstein på grund av lokala dataskyddslagar.”
Den nya shoppinglösningen utvecklar på OpenAI:s tidigare AI-agenter för shopping (
”Operator”
), men den är betydligt snabbare och mer användarvänlig. I stället för att vänta på att en agent letar information online får användaren snabba svar. Vippelius noterade:
”Målet är tydligt: genom att kombinera AI:s förmåga att förstå naturligt språk med direkt tillgång till shoppingdata vill OpenAI skapa en högklassig shoppingmotor.”
Trots den lovande lanseringen finns det utmaningar. Tester av The Verge har visat att AI:n kan ge felaktig information om produkter som ännu inte lanserats, vilket betonar vikten av att användare upprätthåller källkritik.
Denna nyhet kommer i samband med att kopplingar till den globala e-handelsplattformen Shopify upptäckts i ChatGPT:s kod, något som Ehandel.se rapporterade om nyligen.