Na-kd:s varumärkesförnyelse och dess potentiella influenser
PublishedMay 1, 2025
PublishedMay 1, 2025
Det nya varumärkeskonceptet presenterades först i en intervju med modetidningen Elle för tre veckor sedan, men har inte fått mycket uppmärksamhet i andra kanaler därefter.
Trots detta har förändringen av varumärket nu väckt viss uppmärksamhet, om än av en annan anledning. Modejournalisten Emily Dahl, som är känd för sin blogg Modemassakern, har pekat på slående likheter mellan Na-kd:s nya visuella identitet och rebranding av det brittiska märket Pretty Little Thing (PLT).
Na-kd beskriver sitt nya positioneringsarbete på följande sätt:
En ny vision för varumärket omfattar en förnyad, stilren visuell riktning, en uppdaterad logotyp samt en ny hemsidedesign.
Den nya visuelle stilen kännetecknas av minimalism och syftar till att reflektera både mognad och varumärkets kvinnliga kärna.
PLT uttrycker sin rebranding på följande sätt:
”An exciting new chapter for Pretty Little Thing, the brand unveils its new identity with an elevated logo design, sophisticated colour palette, refined typography, and reimagined website experience.”
Emily Dahl påpekar att inledningen av Na-kd:s text är
”exakt densamma”
som den i PLT:s pressmeddelande.
”Av någon anledning typ exakt samma text. Jag antar att det är någon praktikant på Na-kd som bara har liksom kopierat och klistrat in, men oavsett vilket så säger det här ganska mycket om vad Na-kd har tänkt med sin rebrand,”
säger Emily Dahl i sin analys.
Att avgöra om det handlar om ren kopiering eller möjlighet till inspiration är emellertid utmanande. Inom modebranschen är det typiskt att olika varumärken observerar och reagerar på liknande marknadstrender.
Det finns emellertid fler paralleller mellan de två varumärkenas budskap än bara de språkliga likheterna.
Na-kd och PLT uttrycker båda en ambition att växa och bli mer sofistikerade i sin kommunikation med målgruppen. Na-kd beskriver sin identitet som ett tecken på
”mognad”
och en
”feminin kärna”
Samtidigt lyfter PLT fram en
”sophisticated colour palette”
och en strävan att utvecklas tillsammans med sina kunder.
På sin webbplats skriver Na-kd:
”Vi går in i en ny era med kampanjen ”
What makes me NA-KD
”, i linje med en uppdaterad visuell identitet och en omdesignad webbplats. ”
What makes me NA-KD
” är ett uttalande som bygger på vårt kärnvärde: att designa kläder som får bäraren att känna sig som bäst och att omfamna även sina ofiltrerade ögonblick.”
För att förverkliga denna vision har Na-kd samarbetat med Nicola Peltz Beckham. Detta representerar mer än en varumärkeslyft, utan ger också en inbjudan till sin community att uttrycka sig och dela sina erfarenheter.
En annan aspekt av kritiken, riktad mot PLT:s rebranding, som även kan överföras på Na-kd, är att förändringen förefaller rikta sig mot en mer konservativ målgrupp.
Den nya visuella identiteten och tonaliteten tyder på en bredare samhällstrend där det, som Emily Dahl uttrycker,
”blåser konservativa vindar i västvärlden.”
Denna rebranding uppfattas därmed som ett sätt att främja ett mer traditionellt kvinnoideal.
”Det handlar om mer traditionellt kvinnoideal, ett slags ”
travel wife
”-ideal som är väldigt så modest, och det är mindre sex, mindre fest och mindre frihet helt enkelt,”
säger Emily Dahl.
PLT:s strävan att förändra sin position kan även ses i ljuset av en ökande trend inom fast fashion, där flera aktörer, inklusive H&M och Zara, letar efter sätt att omprofilera sig som mer
”luxury-influerade”
Avsikten verkar vara att distansera sig från lågprismärken som Shein och Temu, och istället signalera exklusivitet och ett högre upplevt värde.
Detta sker ofta genom att förändra det visuella uttrycket och kommunikationen, snarare än att göra konkreta förändringar av produkterna.
Man vill framstå som mer exklusiv, där produkterna upplevs som dyrare och därmed mer värda att investera i. Man önskar inte längre att förknippas med det snabba
”slit-och-släng”
trots att varorna i sig fortfarande är desamma,” avslutar Emily Dahl.