X
Nordic region's business magazine • Fri 2 May 2025
http://gmsa%20news

NA-KD:s ombranding väcker debatt: Plagiat eller inspiration?

PublishedMay 2, 2025

Det nya varumärkesuttrycket presenterades först i en intervju med modetidningen Elle för tre veckor sedan, men har ännu inte fått uppmärksamhet i andra kanaler.


Nu väcker ändå varumärkets förändring viss kritik, men av en annan orsak. Modejournalisten Emily Dahl, känd som Modemassakern, har noterat påfallande likheter mellan NA-KDs beskrivning av sin nya visuella profil och den brittiska aktören Pretty Little Thing (PLT) i samband med deras ombranding.


NA-KD förklarar att deras nya positionering innebär en uppdatering med en mer förfinad visuell stil, en ny logotyp och en redesign av webbplatsen.


Den nya grafiska profilen kommer att kännetecknas av en minimalistisk estetik som avspeglar mognad, samtidigt som den smalare logotypen ska återge NA-KDs feminina kärna.


PLT beskrev sin rebranding med orden:


An exciting new chapter for Pretty Little Thing, the brand unveils its new identity with an elevated logo design, sophisticated colour palette, refined typography, and reimagined website experience.


Emily Dahl hävdar att inledningen i NA-KDs text är

exakt densamma

som den i PLT:s pressmeddelande.


Av någon anledning typ exakt samma text. Jag antar att det är någon praktikant på NA-KD som bara har liksom kopierat och klistrat in, men oavsett vilket så säger det här ganska mycket om vad NA-KD har tänkt med sin rebrand

anser Dahl i sin analys.


Däremot är det svårt att avgöra om detta handlar om ren kopiering eller om det endast är inspiration. Inom modeindustrin är det vanligt att många varumärken svarar på liknande trender.


Det finns flera paralleller mellan NA-KD och PLT, även utöver språket. Båda varumärkena uttrycker en vilja att växa med sina konsumenter och att bli mer sofistikerade. NA-KD beskriver sin förändring som ett uttryck för

mognad

och en

feminin kärna

medan PLT fokuserar på en

sophisticated colour palette

och en strävan att utvecklas tillsammans med sina kunder.


På sin webbplats skriver NA-KD:


Vi går in i en ny era med kampanjen

What makes me NA-KD

, i linje med en uppdaterad visuell identitet och en omdesignad webbplats.

What makes me NA-KD

är ett uttalande som bygger på vårt kärnvärde: att designa kläder som får bäraren att känna sig som bäst och att omfamna även sina ofiltrerade ögonblick.


För att implementera denna vision har NA-KD samarbetat med Nicola Peltz Beckham. För företaget handlar det om mer än en varumärkesuppfriskning, utan snarare en inbjudan till deras community att uttrycka sig och dela sina upplevelser.


En annan kritik som har förts fram mot PLT:s rebranding, och som även kan tillämpas på NA-KD enligt Dahl, är att förändringen tycks rikta sig mot en mer konservativ målgrupp.


Den nya visuella identiteten och tonaliteten kopplas samman med en övergripande samhällstrend där det, som Emily Dahl uttrycker det,

blåser konservativa vindar i västvärlden

Rebrandingen uppfattas som ett sätt att lyfta fram traditionella kvinnoideal.


Dahl påpekar att detta handlar om ett mer traditionellt kvinnoideal, ett slags

travel wife

-ideal som är mer modest, med mindre fokus på sex, fest och frihet.


PLT:s förändringar sätts också in i en större sammanhang av en växande trend inom fast fashion, där aktörer som H&M, Zara, PLT och NA-KD strävar efter att framstå som mer

luxury-influerade


Detta verkar syfta till att distansera sig från lågprismärken som Shein och Temu, samt att signalera exklusivitet och ett högre upplevt värde. Ofta genom att förändra det visuella uttrycket snarare än produktens innehåll.


Målet synes vara att framstå som mer exklusiv, att varorna förefaller dyrare och därmed mer värda att investera i. Man vill inte längre förknippas med den snabba

slit-och-släng

-mentaliteten, trots att själva produkterna förblir desamma.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *