Matpriserna har stabiliserats – ”faktiskt jättebra”
Publicerad June 4, 2025
Publicerad June 4, 2025
Under maj månad visade priserna på de 45.000 artiklar som Matpriskollen följer en stabil utveckling, med en liten prisskillnad nära noll. När det kommer till livsmedel såg vi en blygsam ökning på 0,1 procent.
”Det är bra det här, det är faktiskt jättebra”
kommenterar Ulf Mazur, vd och grundare av Matpriskollen.
Trots den övergripande stabiliteten fortsatte priserna på vissa livsmedel att stiga, med köttprodukter i spetsen. Priserna på köttfärs ökade med 2,3 procent, medan nötkött steg med 1,6 procent, och både lamm, vilt samt kalvkött kostade 1 procent mer.
Ulf Mazur hänvisar de fortsatta prisökningarna på kött till en ökad efterfrågan och minskad tillgång. En nedgång i priserna verkar inte trolig inom den närmaste framtiden.
”Det verkar inte som att köttpriset har peakat. Nötkött kan fortsätta uppåt”
säger Mazur.
Frukt, grönsaker och fisk är de produkter som lider mest av prispress nedåt, delvis på grund av säsongsvariationer. Priserna på frukt föll med 3 procent, medan olja och vinäger blev 2 procent billigare, bärpriserna minskade med 1,1 procent och färska grönsaker sjönk med 0,6 procent. Fiskpriserna backade med 0,7 procent.
Trots den avstannade prisökningen är många produkter fortfarande dyrare än för ett år sedan, och i vissa fall avsevärt så. I maj visade sig till exempel kaffe vara 29,9 procent dyrare än samma månad året innan, choklad 23,4 procent dyrare och bär 14,5 procent dyrare.
Det finns dock några undantag där priser har minskat, såsom olja och vinäger som sjunkit med 9,7 procent jämfört med föregående år. Även marinader och grillprodukter har minskat i pris med 1,8 procent, och ägg har blivit 1,1 procent billigare.