Handelskonflikter och viktiga ekonomihändelser
Publicerad Juli 15, 2025
Publicerad Juli 15, 2025
Konflikten om handelsavgifter mellan EU och USA trappas upp efter att tonen höjts av president Trump. Nya amerikanska tullar på 30 procent kan träda i kraft 1 augusti för EU och Mexiko. Trump är dock beredd att sänka avgifterna om EU tar bort sina tullar mot USA och öppnar marknaderna.
EU:s kommission har beslutat att skjuta upp sina motåtgärder till den 1 augusti och betonat att förhandlingar fortsatt pågår. Aktiemarknaderna reagerade dämpat, och i Asien rörde sig börserna marginellt. Japanska Nikkei noterade en nedgång om 0,2 procent medan Kinas CSI 300 steg med 0,2 procent.
Kinas exportdata för juni överraskade med en ökning till 5,8 procent på årsbasis från 4,8 procent, trots de ökade amerikanska tullarna även på varor via exempelvis Vietnam. Exporten till USA sjönk samtidigt kraftigt, med en minskning om 15,5 procent.
USA-börserna stängde något svagare i fredags, och terminer indikerar nedgångar om cirka 0,5 procent i både USA och Europa. I Washington möts Trump, Marco Rubio och Pete Hegseth med Nederländernas premiärminister Mark Rutte för att diskutera sannolika nya sanktioner mot Ryssland.
USA har aviserat leveranser av Patriotmissiler till Ukraina, och behovet av ytterligare stöd betonas.
”rekordstora” , Graham säger
Dessa leveranser förväntas finansieras via Nato.
Flera viktiga makrotal väntas under veckan: USA publicerar KPI på tisdag, PPI, detaljhandel och Beige Book. Kina rapporterar BNP. I Storbritannien presenteras KPI samt uttalanden av finansminister Rachel Reeves. EU:s utrikeshandelsministrar möts i dag, och senare samlas G20:s finansministrar och centralbankschefer.
I Sverige visar SEB:s boprisindikator för juli att hushållens förväntningar på stigande bostadspriser sjönk med fyra enheter till 31, vilket är under det historiska snittet för första gången sedan början av 2024. Indikatorn pekar dock fortsatt på en gradvis prisuppgång.
Stigande reallöner och föreslagna skattesänkningar väntas ge visst stöd, men hushållen har upplevt sex svaga månader med dystra signaler. Faktiska bostadspriser stabiliserades under andra kvartalet enligt Mäklarstatistik, och prognosen om en treprocentig prisökning i år kvarstår.
Ränte- och amorteringslättnader som träder i kraft nästa år bedöms också bidra till en ökad efterfrågan på bostadsmarknaden.
SCB:s detaljerade analys av inflationen i juni visar att KPIF exklusive energi blev 0,3 procentenheter högre än SEB:s prognos och 0,4 högre än Riksbankens. Tillfälliga effekter från utrikesresor, biluthyrning och andra sommarrelaterade kostnader pekas ut som drivkrafter.
Internationellt sjunker priser på livsmedel som kaffe, och flera inflationsindikatorer signalerar nedgång. Detta ger förväntningar om att inflationen kan avta efter sommaren, även om juniutfallet ökar osäkerheterna kring prognoserna.
Arbetsmarknaden står i fokus när Arbetsförmedlingens statistik publiceras på onsdag. Varslen fördubblades i maj, med Northvolt som en bidragande orsak, och utfallet för juni kommer att ge viktiga signaler om marknadens styrka.
Rapportsäsongen startar på allvar när samtliga storbanker redovisar sina resultat onsdag–torsdag, och flera industriföretag publicerar sina siffror. Fokus ligger på hur tullar och en försvagad dollar har påverkat företagens lönsamhet.
Sammanställningen baseras på SEB:s nyhetsbrev
”Morning Alert” , Holmgren skriver
och ger en översikt över aktuella marknadsrörelser. En mer omfattande version med diagram och djupare analyser finns tillgänglig.