X
gmsa news
Nordic region's business magazine • Thu 5 Jun 2025
gmsa NEWS
  • Nyheter
  • Om oss
  • Kontakta oss
Prenumerera
Logga in
  • Nyheter
  • Om oss
  • Kontakta oss
  • Home
  • Exempelsida
  • Kontakta oss
  • Nyheter
  • Om oss
http://gmsa%20news

Framtidens smaker skapas med hjälp av artificiell intelligens

Publicerad June 3, 2025

Vem avgör hur framtidens smaker ska se ut? Är det kunderna, forskarna eller algoritmerna? I Norrköping skapar Nord Arom Nordens största anläggning för smaker, där AI-algoritmer kombineras med naturliga ingredienser som bär och kryddor.


Nord Arom bygger en modern fabrik i Norrköping, där ett djupare arbete pågår med att utforska hur nya smaker utvecklas och blir populära.

”Det är en ganska hemlig bransch. Konsumenterna vet inte att vi finns även om vi ingår i deras smakupplevelser”

säger vd:n Johan Eriksson.


Företaget specialiserar sig på att utveckla aromer som används i en rad produkter, från drycker och glass till kosttillskott och godis. De har betjänat livsmedelssektorn i över 60 år men ser sig själva mer som specialister på att tolka och implementera trender snarare än att leda innovativa processer.

”Vi är en del av kedjan som tolkar, anpassar och tillgängliggör det nya för våra kunder”

förklarar Johan Eriksson.


För att hålla jämna steg med den snabba utvecklingen av trender har Nord Arom introducerat artificiell intelligens som ett verktyg. Detta verktyg analyserar information från olika källor, inklusive menyer och sociala medier, för att identifiera framväxande trender.

”Vi behöver se vad som bubblar innan det kokar. Lanseringsdata är ofta för gamla när de blir tillgängliga. Det är för sent för att plocka upp tender för oss”

säger Karin Anderö, som är ansvarig för produktutvecklingen.


AI-tekniken kompletterar traditionell trendanalys. I samarbete med Svante Garsten Schön, barchef på Stockholmsbaren Häktet, sammanställer företaget en årlig lista med trendsmaker. År 2025 inkluderar listan smaker som blåbär och bergamott, samt jordgubbsblad och apelsinblom.

”Det är inte bara en smakfråga – det handlar också om kontext. Vad känns modernt, fräscht och passar konceptet? AI kan hjälpa oss att fånga upp signaler vi annars skulle missa”

påpekar Karin Anderö.


Teknologins inverkan sträcker sig inte bara till vilka smaker som efterfrågas, utan även hur de analyseras. Smakutveckling betraktas ofta som ett hantverk, medan sensorik är en vetenskap som använder olika systematiska metoder för analys. Nord Arom har en utbildad sensorisk panel för att utvärdera smaker och produkter inom både utveckling och kvalitetssäkring.


”Det handlar om hur smak upplevs i olika miljöer. Allt från temperatur till tallrikens form kan påverka. Förra veckan deltog vi i en nätverksträff där en forskare från Brasilien förklarade att de där aldrig skulle lägga toalettpapper och livsmedel i samma kasse – det skulle påverka hur maten upplevs”

berättar Karin Anderö.


För att möta den ökande efterfrågan investerar Nord Arom i en fabrik på 4.500 kvadratmeter i Klinga, Norrköping.

”Den nuvarande fabriken räcker inte till. Vi har vuxit stadigt i flera år och har inte riktigt kunnat gasa på. Den nya ger oss möjlighet att växa med både personal och produktion”

säger Johan Eriksson. Omsättningen för 2023 beräknas till 139,5 Mkr, med en prognos på 192 Mkr för 2024. Resultatet beräknas uppgå till 33,1 Mkr.


Denna satsning, som är den största i företagets historia, kommer att ge kapacitet för parallell produktion vilket ökar både trygghet och flexibilitet.

”Det är en investering för nästa generation. Vi bygger för att vara skalbara – men också för att stå stadigt om något oväntat inträffar.”

Fabriken beräknas stå klar för drift i slutet av 2026, medan huvudkontor och viss produktion förblir i de nuvarande lokalerna.


Nord Arom har en stark ställning på den nordiska marknaden, där de främst konkurrerar med stora aromhus i Europa.

”Det är inte många som har lokal produktion i Norden. Vi har fördelen att vara nära våra kunder och ha koll på de nordiska smakpreferenserna”

förklarar Johan Eriksson. Dryck står för över hälften av företagets verksamhet, följt av glass, konfektyr och bageri.


Inom dryckessektorn är förändringar snabba, där trender kan dyka upp och försvinna innan produktionen hunnit påbörjas.

”Vi får förfrågningar som helt uppenbart är Tiktok-drivna. Det kan vara en smaktrend från en annan del av världen som plötsligt slår här över en natt. Allt går så snabbt”

säger Johan Eriksson.


Inte alla idéer blir kommersiellt framgångsrika. Baconglass och popcornläsk har utvecklats i labbet men aldrig släppts på marknaden.

”Vi testar mycket och ibland blir det mer experiment än produkt. Men även det lär oss något”

påstår Karin Anderö.


Det är oklart vem som egentligen styr smakutvecklingen. Smaklandskapet präglas av en kombination av teknik, trender och timing.

”Det är inte en aktör som pekar ut riktningen. Vi försöker lyssna på många källor samtidigt – och översätta det till något som fungerar”

avslutar Johan Eriksson.

Mest lästa
  1. Ukrainska attacker kan öka konfliktens intensitet

  2. Sverige kommer att hyra ut utländska fängelseplatser

  3. Vattenfrågan och vår framtid kräver omedelbar uppmärksamhet



Are you a machine?
Fler intressanta artiklar

Statsministern hyllar investeringar i AI i Strängnäs

Publicerad June 4, 2025

Den kanadensiska investeringsgruppen Brookfield har avslöjat en ambitiös plan för att sätta upp ett AI-center i Strängnäs med en budget på 95 miljarder kronor. Detta projekt är en del av…

Säkerhet och forskning – en helhetssyn krävs

Publicerad June 4, 2025

Regeringens initiativ är lovvärt, men riskerna för att det misslyckas ökar om helhetsperspektivet inte beaktas, påpekar Malin Frenning, vd för RISE.I sin debattartikel betonar Johan Pehrson och Pål Jonson vikten…

Den gröna omställningen och dess potential för jobbtillväxt

Publicerad June 4, 2025

En förenklad syn på att investeringar inom den gröna sektorn inte är lönsamma hotar att hindra oss från att skapa nya arbetstillfällen. Vi måste öka insatserna, hävdar Ann-Therése Enarsson från…

Över hälften av svenskarna stöder nytt elbilsstöd

Publicerad June 4, 2025

En stor del av den svenska befolkningen, 58 procent, visar stöd för regeringens initiativ gällande en specifik klimatbonus för elbilar avsedd för invånare i glesbygden och låginkomsttagare. Detta framkom i…

Enklare väg till klimatsmart val och minskad sårbarhet för Sverige

Publicerad June 4, 2025

Sällan har valet av bränsle till fordon så stor inverkan på klimatet och vår framtid som nu. Skillnaden mellan de bästa och sämsta alternativen för bränsle ökar ständigt, vilket framgår…

Regelförenklingar bör stödja klimatomställningen

Publicerad June 4, 2025

Regelförenklingar bör syfta till att påskynda den gröna omställningen, snarare än att fördröja den. Vi motsätter oss därför att sänka klimatambitioner under förevändningen av att förenkla, eftersom detta kan skada…

Företag stämmer ex-styrelsemedlemmar

Publicerad June 4, 2025

Ett pressmeddelande avslöjar att ett gamingbolag har tagit juridiska steg mot sina tidigare styrelseledamöter. I maj informerade bolaget om att en extern granskare hade konstaterat att styrelsen för Maximum Entertainment…

Matpriserna har stabiliserats – ”faktiskt jättebra”

Publicerad June 4, 2025

Under maj månad visade priserna på de 45.000 artiklar som Matpriskollen följer en stabil utveckling, med en liten prisskillnad nära noll. När det kommer till livsmedel såg vi en blygsam…

Paus i utsläpp av giftiga kemikalier från fabrik i Eskilstuna

Publicerad June 4, 2025

En fabrik i Eskilstuna, som tidigare fått tillstånd att släppa ut 900 ton av den skadliga kemikalien metylenklorid årligen, meddelar nu en paus i användningen under 2025. Det kinesiska företaget…

Ny president i Sydkorea efter valseger

Publicerad June 4, 2025

Under dagen gav den blivande presidenten Lee uttryck för sina tankar som landets blivande statschef.”Jag ska göra mitt yttersta för att leva upp till det stora ansvar som har getts…
http://gmsa%20news
http://gmsa%20news
GMSA NEWS Data Policy Cookie Policy