Så avslöjar du falska låneerbjudanden
Publicerad Juli 18, 2025
Publicerad Juli 18, 2025
Bedrägerier med falska lånetjänster har blivit betydligt vanligare i Sverige och omfattar allt mer avancerade metoder hos bedragarna.
Enligt Finansinspektionen utgjorde denna form av bedrägeri merparten av myndighetens varningar under första halvåret 2025. Många offer lockas genom löften om snabba pengar och drabbade upplever stora ekonomiska förluster.
Upplägget går i regel ut på att en falsk långivare begär en förskottsavgift på flera tusen eller tiotusentals kronor innan lånet kan beviljas, men när avgiften är betald upphör all kontakt.
Bedragarna skapar ofta en känsla av brådska och villkor som framstår som oslagbara för att undvika granskning.
”Seriösa långivare begär aldrig förskottsbetalning. Räntor och avgifter betalas i efterhand, inte i förskott. Får du ett sådant erbjudande ska du lägga på luren direkt.”, Moa Langemark
Samtidigt har antalet bedrägerier med påståenden om att man företräder myndigheter som Finansinspektionen eller Konsumentverket ökat markant, ofta via telefon, sms eller mejl.
Vanligt är att bedragare hävdar att de kan hjälpa dig återfå pengar från tidigare transaktioner eller att de behöver uppgifter för att utföra en utredning, men avsikten är att stjäla information eller få dig att betala falska avgifter.
För att minimera risken bör du alltid kontrollera om långivarens företag har tillstånd hos Finansinspektionen och inte ingå avtal med aktörer utan giltigt tillstånd.
Besök Finansinspektionens varningslista för att se vilka aktörer som avslöjats med bluffverksamhet och var uppmärksam på att bedragare ofta byter namn över tid.
Använd även internationella fastställda register som Ioscos I-scan för att verifiera institut som uppger sig ha utländska licenser.
Vanliga frågor
Hur vet jag att ett låneerbjudande är falskt? Om någon kräver betalning i förskott är det en tydlig varningssignal eftersom seriösa långivare aldrig gör så.
Kan bedragare utge sig för att arbeta för Finansinspektionen? Ja, det förekommer att bedragare använder FI:s namn men FI kontaktar aldrig privatpersoner för att begära pengar.
Vad bör jag göra om jag misstänker ett bedrägeri? Polisanmäl ärendet omedelbart och kontakta din bank samt Finansinspektionen för vidare rådgivning.
Finns det en lista över kända blufföretag? Ja, Finansinspektionen publicerar en varningslista och det finns även internationella databaser som I-scan att använda.