Svenska restauranger belönas med Michelin-stjärnor
Publicerad Juni 17, 2025
Publicerad Juni 17, 2025
ODSHERRED. Restaurang Signum, belägen i Mölnlycke utanför Göteborg, har tilldelats två stjärnor i den prestigefyllda franska Guide Michelin. Dessutom har Sverige fått två nya stjärnkrogar, Ergo i Stockholm och sushirestaurangen Hoze i Göteborg, som fått en stjärna vardera.
Signum har uppnått en topprankning i Di Weekend med 24 av 25 möjliga poäng efter ett nyligen genomfört krogtest. Restaurangen har även erhållit en grön stjärna för miljöarbete vid en prisgala i Odsherred, Danmark, detta i måndagskväll.
Restaurangen öppnade för tre år sedan, utsågs till Årets Resmål av Di Weekend 2022 och fick sin första stjärna ett halvår senare, under sommaren 2023. Den andra stjärnan kom betydligt snabbare än förväntat.
”När man är på de här galorna hoppas man ju på att man ska belönas, men att den andra stjärnan skulle komma så fort var vi inte beredda på”
säger en glad Thomas Sjögren, kock och krögare på Signum.
”Det har varit jobbigt hela dagen, jag har varit så nervös, men nu släppte det.”
För Ergo var utnämningen oväntad, då restaurangen inte hade blivit inbjuden till priset, enligt kocken Petter Johansson som driver Ergo med sin partner Sanna Risberg.
”Jag satt med min son och några av våra anställda på vinbaren Tyge & Sessil och följde utdelningen online. Det kom som en blixt från klar himmel när de sa Ergo, för vi var ju inte där,”
berättar han.
”Jag hade ändå pratat med Michelin för någon vecka sedan och frågat när inbjudningarna skulle gå ut.”
Michelin uppger att de skickat en inbjudan och beklagar att krögarparet missade evenemanget.
Ergo har tagit över lokalen från den tidigare tvåstjärniga restaurangen Gastrologik. Efter omfattande renovering öppnade de sin verksamhet för ett år sedan, den 4 juni 2024. Spelmiljardären Patrick Söderlund och hans fru Jessica Söderlund är delägare och finansiärer.
Sushirestaurangen Hoze på Stigbergsliden i Göteborg, som drivs av José Cerdá, har funnits i över 15 år och är unikt nog alkoholfri. När Cerdá mottog sin utmärkelse sjöng han
”Blinka lilla stjärna.”
En annan svensk kock som tilldelades en stjärna är Karim Khouani, som driver Texture i Köpenhamn och tidigare haft restauranger i Malmö som också belönades.
Två svenska restauranger, Ärla i Stockholm och Västergatan i Malmö, fick även en Bib Gourmand för sin prisvärda mat. Danmark stärkte sin ställning som Nordens främsta restaurangnation med fler nya stjärnor än andra länder, och Michelins sommelierpris tilldelades André Bekker från trestjärniga Frantzén i Stockholm, som inte var närvarande, så Björn Frantzén tog emot på hans vägnar.
Samtliga befintliga stjärnkrogar behöll sina stjärnor.